Drupal kattintgatás nélkül

Avagy egy drupal programozó hétköznapjai

Drupál Hétvége 2012 élménybeszámoló

November hónap végén került megrendezésre a legnagyobb hazai drupal rendezvény. Az első nap a BME I épületét szálltuk meg, ahol két szekcióban hallgathattunk előadásokat. A második nap az NIIF Intézetet nagy tárgyalóját foglaltuk el, ahol a közösségi nap volt. Nagyon jól sikerült a rendezvény, ezúton is gratulálok a rendezőknek.

Konferencia

A konferencia napján kicsit elkésnem. Dianiska Balázs előadására pár perc késéssel ültem be, szerencsére itt megtudtam mi baj lehet a drupal oldalammal. Következőnek a drupal 8 új többnyelvű rendszeréről szoló előadást néztem ki, de Gábor mondta, hogy ha szeretnék részt venni a drupal 8 fejlesztését elősegítő usability teszten, akkor ha tehetem hagyjam ki az előadását. Így maradtam a másik teremben, ahol Komli József és Palócz István mutatott be egy nagyon érdekesen működő portál rendszert. A következő előadáson Czövek András mesélt az entity kezelésről. Én nagyon mást vártam ettől az előadástól, szerintem túl elméletire sikerült, és kevés olyan dolgot mutatott amit a napi munka során hasznosítani lehet.

Az ebéd szünet után már kezdtem izgulni, hamarosan én jöttem. Előttem Csáki István mutatott 15 percben néhány egyszerű trükköt a form módosításokra.

Majd én következtem egy rövid előadással a kezes bárány fieldekről. Csalódást kellett okozzak mindenkinek, aki azt várta, hogy elmondjam a field készítés titkát. Helyette megpróbáltam megmutatni, hogy tudjuk a meglévő fieldeket átformálni, újrahasznosítani. Az előadásom fóliái letölthetők innen, a mintakódot feltettem a githubra.

Az előadásom után Palócz István mutatta meg röviden, milyen egyszerű teszteket írni. Az ezt követő szünetben a büfé szekcióban ragadtam, ezért már nagyon várom a videókat, hogy pótoljak néhány előadást.

Az utolsó előadást amire beültem Dianiska Balázs tartotta az enterprise drupalról, amit sikerült átbeszélgetni egy korábban sosem látott munkaadómmal.

Közösségi nap

A közösségi napról már nem késtem el. Segítettem Rőczei Gábornak előkészíteni az NIIF alagsori tárgyalóját, a hamarosan érkező résztvevőknek.

NIIF Intézet közösségi terem kora reggel

A közösségi nap nagyon hasznosan telt:

  • Csáki Istvánnak segítenem, hogy tudjon dolgozni a drupal.hu javításán.
  • Hojtsy Gábor vezetésével drupal 8 usability teszteltem sokakkal együtt. Érdekes volt megtapasztalni milyen a weboldal túloldalán ülni.
  • Majd drupal 8 tesztírásba folytam bele Csonka Gergő társaságában. Azóta sikerült RTBC-re állítani az issuet.

Ebéd után újra meghallgattuk Kléri Bálint drupal 8 újdonságairól szóló előadását, amit sajnos nem sikerült rögzíteni az első nap, és a jelenlévők közül többen nem láttunk. Köszönöm még egyszer Bálintnak, nagyon sziporkázó előadás volt!

Az utolsó utáni pillanatban rohantam el a buszhoz, így sikerült 4 perccel az indulás előtt felszállni rá.

Már várom a következő hazai rendezvényt!

Comments